Ben je milieubewust en duurzaam ingesteld? Heb je overal LED verlichting, maar mis je toch de ouderwetse gezelligheid van de gloeilamp? Grote kans dat je niet de juiste LED lamp en dimmer in huis hebt. Zo kan het wel eens voorkomen dat je lampen beginnen te flikkeren, dit wil je natuurlijk liever niet. Wil je nou graag LED verlichting in je huis en toch die gezellige warme sfeer van een gloeilamp behouden? Om je op weg te helpen hebben we zes handige tips op een rij gezet.
1 Dimbare LED lamp
Niet alle LED verlichting is dimbaar, dus zorg voor een dimbare LED lamp. Dit kun je heel simpel herkennen aan de specificaties op de verpakking. Wanneer je het woord dimbaar of dimmable ziet staan, weet je dat je goed zit. Verder raden wij je nog aan om een lamp te kopen voor 220-240V, deze zijn namelijk gemakkelijker te dimmen dan 12V LED lampen. Wil je er nou eentje met gezellig en warm licht, dan raden wij je bijvoorbeeld de Philips MASTER LEDlustre DT 6-40W E27P48 CL (6 Watt LED, 40 Watt gloeilamp) of de Philips MASTER LEDlustre DT 4-25W E27 P48 CL (4 Watt LED, 25 Watt gloeilamp) aan. Beide LED lampen beschikken over een E27 voet (meest standaard) en geven een warmwit licht tussen de 2200 en 2700 Kelvin. Geef je toch de voorkeur aan een andere lamp? Bekijk dan eens ons gehele assortiment LED lampen met merken zoals Philips, Osram en Newlec.2 LED dimmer
Je hebt nu al een keuze gemaakt voor je LED lamp. Nu heb je nog een speciale LED dimmer nodig. Eentje die goed bij past bij de lamp. Met een aantal zaken dien je rekening te houden; het wattage, de belasting en of je een fase aansnijdende of afsnijdende dimmer nodig hebt. Klinkt allemaal moeilijk, maar we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Stap voor stap leggen we het je uit waar je rekening mee moet houden.
- Wattage
Bij het kiezen van de juiste dimmer dien je ervoor te zorgen dat deze een laag minimaal vermogen ondersteunt. Het minimum vermogen van een gloeilamp bedraagt bijvoorbeeld 40 Watt. De Philips MASTER LEDlustre DT 4-25W E27 P48 CL LED lamp heeft een veel lager minimum vermogen. Deze start al vanaf 4 Watt, dus de dimmer zal dit ook moeten ondersteunen.
- Belasting
Nu je al rekening hebt gehouden met het wattage, is het tijd om te kijken naar de belasting. Er zijn 3 mogelijkheden; inductieve, ohmse en capacitieve belasting. Kort door de bocht gesteld is een dimmer met inductieve en ohmse belasting geschikt voor halogeen- en gloeilampen. Voor het dimmen van LED lampen moet een dimmer in ieder geval capacitieve belasting ondersteunen.
- Fase aansnijdend of afsnijdend?
Naast het kijken naar het wattage en de belasting is het belangrijk om te bepalen of je een fase aansnijdende of afsnijdende dimmer nodig hebt. De meeste LED lampen werken op een fase afsnijdende dimmer, maar enkele werken op een fase aansnijdende dimmer. Dit is te herkennen aan de aanduiding R/L en R/C.
Fase aansnijding (R/L) | Fase afsnijding (R/C) |
|
|