Met led verlichting draag je niet alleen bij aan een beter milieu, ook bespaar je hiermee op je energie rekening. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van led verlichting, maar waar moet je nu eigenlijk op letten met het uitkiezen van de juiste verlichting?
In dit blogbericht leggen wij uit waarop je moet opletten bij het uitzoeken van de juiste LED verlichting.
Lichtopbrengst Wattage of Lumen
Voorheen kocht je een gloeilamp met een bepaald wattage, hiermee wist je precies wat voor licht je kon verwachten. Tegenwoordig staat ook bij led lampen het wattage vermeld, alleen is dit heel anders qua lichtopbrengst dan voorheen. Het volgende overzicht helpt bij het kiezen van de juiste lichtopbrengst.
Kleurtemperatuur LEDlampen
Welke sfeer wil je creëren met het licht? Kies je voor gezelligheid of licht waarbij je goed kunt werken? Let dan op de kleurtemperatuur van de ledlamp. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (k). Bij Kelvin geldt, hoe lager het getal hoe warmer het licht.
Voor de verlichting in huis wordt meestal gekozen voor 2700k. Dit is vergelijkbaar met normale halogeen verlichting en gloeilampen. Wanneer er in de beschrijving van de ledlamp staat aangegeven dat het warm wit licht is, dan kun je ervan uitgaan dat de kleurtemperatuur rond de 2700 Kelvin ligt. Extra warm licht, vergelijkbaar met kaarslicht ligt rond de 2200Kelvin.
- Warm Wit licht wordt gemeten van 2400K tot 3000K
- Helder Wit licht wordt gemeten rond 4000K tot 4500K
- Koud Wit licht wordt gemeten rond de 5000K tot 6000K
Kleurechtheid van een LEDlamp
Alle lichtbronnen hebben een CRI waarde. De CRI-waarde staat voor Color Rendering Index. Color Rendering Index is de maatstaf voor het bepalen van de kleurechtheid van de lamp.
Het meest natuurlijke licht wordt door de zon geproduceerd en de zon is daarom ook de standaard waarmee ander lichtbronnen worden vergeleken. Een hogere CRI-waarde betekent een betere kleurweergave. De CRI- kleurweergave-index loopt van 0 t/m 100, waarbij 100 staat voor een optimale natuurlijke kleurweergave vergelijkbaar met de zon. Bij een te lage CRI waarde, zien we kleuren anders dan ze in werkelijkheid zijn. Blauw is dan bijvoorbeeld niet helder blauw, maar een beetje grijs.
Een CRI van 80 of hoger wordt gezien als kwalitatief goed en is daarom ook minimaal noodzakelijk voor gebruik in bedrijven.
Een lagere CRI waarde wordt bijvoorbeeld toegepast in situaties waarbij de kwaliteit van licht geen rol speelt, zoals noodverlichting of nachtverlichting op een bedrijventerrein.
In situaties waarbij kleuren zeer belangrijk zijn, is een CRI van minimaal 90 wenselijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een winkel, tentoonstelling of ontwerpstudio.
Codering combinatie van Kleurtemperatuur en kleurechtheid
In de specificaties of op de verpakking van een ledlamp wordt de lichtkleur vaak als een 3 cijferige code aangegeven. Dit is een combinatie van de kleurechtheid CRI waarde en de Kelvin kleurtemperatuur. Wanneer hier bijvoorbeeld de waarde 827 wordt vermeld, staat de 8 voor een CRI waarde van 80 en de 27 voor een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin."
Ledlampen dimmen
Veel ledlampen zijn dimbaar, maar dit geldt niet voor allemaal. Mocht je willen dimmen, kijk dan goed of dit mogelijk is. Dit staat in de specificaties aangegeven. Vaak staat er dan ook vermeld tot welke kleurtemperatuur de lamp terug te dimmen is. Bij een lamp met een kleurtemperatuur range van 2200 tot 2700, is de lamp tot 2200 Kelvin terug te dimmen. Dit is vergelijkbaar met kaarslicht.
Ook is het goed om te controleren of de dimmer die u gebruikt wel geschikt is om led lampen te dimmen. Check daarom altijd zowel de specificaties van de lamp als van de dimmer. Uiteraard helpt onze klantenservice u hierbij ook graag.
Categorieën