Het mooie weer zit eraan te komen en wij kunnen ons voorstellen dat je in de zomer weer tot 's avonds laat gezellig in de tuin wilt zitten. Mooie verlichting en andere elektravoorzieningen zijn hierbij wel zo prettig. We gunnen je natuurlijk heel veel gezellige zomeravonden, dus hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt.
1. Aanleggen centrale kabeldoos
Allereerst heb je buitenshuis een centrale kabeldoos nodig waarop je verder kunt bouwen. Het beste is om deze aan te sluiten op een aparte groep in je groepenkast. Deze kabeldoos van Attema heeft een IP beschermingscode van IP65*. Dit geeft aan dat de kabeldoos waterwerend is.
- Leid een YMvK installatiekabel door de kruipruimte en zet deze met zadels op de vloerbalken vast. Boor vanuit huis een gat schuin naar beneden door de muur (zo loopt er geen water naar binnen) en steek de kabel naar buiten.
- Maak onderin een opening in de kabeldoos en draai een wartel in de opening. Zet de kabeldoos vast op de muur met pluggen en schroeven en prik twee kleine gaatjes in de onderkant (zo kan het condenswater weg lopen).
- Leid de YMvK kabel naar de centrale kabeldoos en knip deze op de juiste lengte af (ongeveer 10 cm). Verwijder de buitenmantel van het stuk kabel dat straks binnenin de kabeldoos zit en strip met een striptang één cm van de afzonderlijke aders blank.
- Leid voor de veiligheid de kabel door een hostalietbuis en zet deze vast op de muur met zadels.
*IP staat voor Ingress Protection. Dit geeft de bescherming tegen vocht en vaste voorwerpen (stof) aan. De IP waarde bestaat uit twee cijfers, de eerste staat voor de bescherming tegen vaste voorwerpen en de tweede staat voor bescherming tegen vocht. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het materiaal is beschermd.
2. Aansluiten buitenstopcontact of schakelaar
Nadat je de kabeldoos hebt gemonteerd, zul je vast wel een buitenstopcontact of schakelaar aan willen leggen. Het is wel noodzakelijk om dan spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars te gebruiken (minimaal IP44). In ons assortiment hebben we spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars van de merken Jung, Busch Jaeger, Hager Berker en Peha.
- Haal het buitenstopcontact of de schakelaar uit elkaar en zet deze met pluggen en schroeven vast op de muur.
- Leg vanaf de kabeldoos een drie-aderige YMvK kabel naar het buitenstopcontact. Zet de leiding daarna met zadels op de muur vast.
- Wil je de YMvK kabel strak over de muur laten lopen? Laat deze dan door een pvc hostalietbuis lopen en laat bij de bochten een stukje open.
- Steek de YMvK kabel door de waterdichte afsluitring van de buitenschakelaar of het stopcontact. Strip de draden en sluit deze aan op de polen.*
*Wil je een stopcontact aansluiten? Sluit dan alle draden aan (bruin, blauw en aarde). Sluit je een schakelaar aan? Dan hoef je de blauwe draad niet aan te sluiten, deze ga je namelijk later verbinden met de blauwe draad die naar de lamp loopt. Monteer als laatste de kap en controleer of deze goed sluit op je buitenstopcontact of schakelaar.
3. Aansluiten Buitenlampen
Wanneer je buitenlampen aan wilt leggen, heb je de keuze uit geschakelde buitenlampen en buitenlampen met een sensor. Hang een buitenlamp met sensor niet te laag op, want dan zou een inbreker bij de bedrading kunnen komen of zou de sensor reageren wanneer er een kat langs loopt.
- Geschakelde buitenlamp 220V-240V
Wil je een geschakelde buitenlamp aanleggen? Leid dan als eerste een 4-aderige YMvK kabel van de schakelaar naar de lamp. Strip de blauwe, de zwarte en de aardedraad blank (de bruine hoef je niet te gebruiken). Sluit nu de zwarte draad aan op de pool van de schakelaar en de aardedraad op de aardklem. Met een lasklem verbind je de blauwe draad direct met de blauwe draad die de schakelaar binnenkomt.
- Buitenlamp met sensor 220V-240V
Wanneer je een buitenlamp met schemersensor of bewegingssensor aan wilt leggen, hoef je geen schakelaar te monteren. Door de ingebouwde sensor gaan de lampen automatisch aan en uit. Leg direct een 3-aderige YMvK leiding aan vanaf de kabeldoos. Strip de draden en sluit ze aan op de lamp.
4. Aanleggen ondergrondse leidingen
Om kabels op een mooie manier weg te werken, kun je gebruik maken van ondergrondse leidingen. Gebruik hiervoor een YMvK-AS kabel; deze buitenkabel heeft een gevlochten stalen mantel die de kabel beschermt en dient als aarde. Wanneer je per ongeluk met een schop door deze kabel heen steekt, kom je niet onder spanning te staan.
- Graaf als eerste een geul van minimaal 60 cm diep bij de centrale kabeldoos en leg hier de kabel in. Op de plek waar de kabel de grond in of uit gaat, kun je hem het beste beschermen met een stuk hostalietbuis die net zo diep de grond in gaat als de kabel. Wil je de kabel maximaal beschermen? Laat deze dan in zijn geheel door een hostalietbuis lopen.
- Sluit hierna de draden van de kabel aan op je stopcontact, schakelaar of lampen. De gevlochten mantel dient als aarde; dit zul je eerst uit elkaar moeten peuteren, waarna je er een massieve draad van maakt.
Tip!
Wil je twee kabels aan elkaar vast maken? Dan zul je een grondmof moeten gebruiken. Met het gietmofpakket van Attema gaat dit heel gemakkelijk. Je verbindt beide kabels met de gietmof, waarna je deze vult met de bijgeleverde giethars.
5. Verlichting
Wil je tuinlampen of spots in je tuin aanleggen? Dan heb je de keuze uit 230V en 12V. Het voordeel van 12V is dat je weinig kans hebt op stroomschokken. Wel heb je bij 12V een transformator* voor halogeen verlichting of een led driver voor led verlichting nodig. Deze dien je te plaatsen tussen de schakelaar en de lampen.
- Verdeel de verlichting over de tuin, graaf tussen de lampen of de spots sleuven van 60 cm diep en leg de YMvK-AS kabels hier in.
- Steek de spots of de sokkels van de lampen in de grond. Knip de kabels op de juiste lengte af en sluit deze op de spots of lampen aan.
- Monteer als laatste de transformator in huis. Leid de kabel ondergronds naar de transformator en sluit deze aan op je buitenstopcontact.
*Op de transformator kun je lampen aansluiten met verschillend vermogen. Het totaalvermogen (Watt) van alle lampen mag niet hoger zijn dan de capaciteit van de transformator.
Gezelligheid
Veel succes met het aanleggen van elektra in je tuin en wie weet geniet jij deze zomer van een vergelijkbaar plaatje!