Groepenkasten

Wat is een PV-verdeler?

Een PV verdeler kan goed van pas komen bij een nieuwe zonnepanelen installatie of uitbreiding op een bestaande zonnepanelen installatie. Stel, je hebt geen lege groepen beschikbaar in je groepenkast of het is redelijkerwijs niet mogelijk om bekabeling vanaf je omvormer naar de groepenkast aan te leggen, dan kan een PV verdeler uitkomst bieden. 

Wat is een PV-verdeler?

Een PV-verdeler is eigenlijk een compacte zonne-energie verdeelkast. PV is een afkorting voor Photo-Voltaic, waarbij Photo staat voor licht en Voltaic staat voor elektriciteit. De PV verdeelkast is een compacte meterkast die een bestaande groep, voor bijvoorbeeld een wasmachine, opdeelt in twee groepen. Hierbij kun je dan een groep gebruiken voor de opgewekte energie en de andere groep voor energieafname. Een PV-verdeler is standaard voorzien van een hoofdschakelaar en een wandcontactdoos. Een apparaat, zoals bijvoorbeeld de wasmachine of droger kun je aansluiten op het stopcontact van de PV-verdeelkast. 



Waarom een PV-verdeler gebruiken?

Een omvormer tot een vermogen van 2.25 Ampère mag rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten via een bestaande wandcontactdoos. Vaak is een hoger vermogen van de zonnepanelen installatie van toepassing. In zo’n geval vereist de installatie een aparte eindgroep. Je kan dan kiezen voor uitbreiding in de installatiekast, echter is dit niet in alle gevallen mogelijk. Naast uitbreiding in de groepenkast dient er ook bekabeling naar de groepenkast te worden aangebracht. Wanneer er in een bestaand pand geen loze leidingen aanwezig zijn, betekent dit vaak gaten boren en kabels in het zicht. Door te kiezen voor een PV-verdeler wordt het aansluiten van de zonnepanelen-installatie een stuk eenvoudiger. Je kan gebruik maken van een bestaande groep van bijvoorbeeld een schuur, wasmachine of droger en deze groep zo uitbreiden naar twee groepen.

Voordelen van een PV-verdeler

  • De installatiekast hoeft niet te worden uitgebreid
  • Een PV-verdeler is relatief eenvoudig toe te passen in bestaande situaties
  • Een compacte PV-verdeler is vaak goed weg te werken in bijvoorbeeld een washok
  • Voorkom kosten en werk van het aanleggen van bekabeling naar de groepenkast
  • Een PV-verdeler is verkrijgbaar voor een relatief lage prijs

Voorwaarden bij een PV-verdeler

  • Het wordt aangeraden de installatie van een PV-verdeler uit te laten voeren door een erkende installateur.
  • De opbrengst van de zonnepanelen-installatie mag bij een PV-verdeler maximaal 3680 Watt bedragen. De PV-verdeler is beveiligd met 16 Ampère.
  • Sluit een PV-verdeler uitsluitend aan op een directe groep, zoals bijvoorbeeld van de wasmachine.
  • De draaddoorsnede van de bestaande groep moet minimaal 2,5 mm2 zijn.

Deze PV-verdelers raden wij aan:

Stappenplan PV-verdeler aansluiten

Het aansluiten van een PV-verdeler raden wij aan om uit te laten voeren door een ervaren installateur. Graag leggen we hieronder in een helder stappenplan uit, hoe de PV-verdeler geïnstalleerd dient te worden. Een handige checklist voor een goed uit te voeren klus:

Voorbereiding aansluiten PV-verdeler

  • Maak de schroeven los, zodat de frontplaat van de PV-verdeler weggehaald kan worden. Demonteer het aansluitblok voor de aarding (alleen noodzakelijk als er daardoor geen montage mogelijk is aan de muur)
  • Teken de montagegaten af op de muur (het liefst dichtbij een wandcontactdoos). De groep waarop de PV-verdeler wordt aangesloten, mag geen andere gebruikers hebben vanuit de groepenkast. Omdat een wasmachinegroep vaak een aparte groep is, is dit vaak een geschikte groep. Na het aftekenen van de montagegaten op de muur, kunnen de gaten in de muur geboord worden en de pluggen geplaatst worden.
  • Maak 2 gaten voor de wartels vrij en zet de PV-verdeler vast op de muur. Is het aansluitblok weggehaald? Plaats deze dan nu terug op z'n plek en plaats vervolgens nog 2 keer een wartel.

Aansluiten PV-verdeler

  • Maak de groep waarop de PV-verdeler aangesloten wordt, spanningsloos. Je kunt met een spanningszoeker nog een extra controle uitvoeren. 
  • Verwijder het bestaande stopcontact en daarna is het tijd voor de bedrading. 
  • Leg een kabel (3x2,5mm² of 3x4mm², Nul, aarde en fase) aan van de PV-verdeler naar de inbouwdoos.
  • Sluit nu de kabel aan op de bedrading van de inbouwdoos met behulp van de lasklemmen en breng de kabel naar de PV-verdeler en sluit deze aan op de hoofdschakelaar. De kabel kan ingevoerd worden via de wartel die al eerder is geplaatst. 
  • De aarde draad (geel/groen) sluit je aan het op aansluitblok van de aarding. De fasedraad (bruine draad) sluit je aan op de hoofdschakelaar (onder) aan de linkerkant met de markering L. De nuldraad (blauw) sluit je aan op de hoofdschakelaar (onder) aan de rechterkant van de fasedraad of op de positie nul.
  • De kabel die van de omvormer komt, kan op een groep geïnstalleerd worden. Dit doe je door de kabel door een geplaatste wartel naar binnen te voeren. Vervolgens sluit je de aarde (groen/geel aan op het aansluitblok van de aarding. Dan de fase draad (bruine draad) aansluiten op de aardlekautomaat/installatieautomaat (boven) aan de linkerkant met de markering L. Daarna sluit je de nuldraad (blauw) aan op de aardlekautomaat/ installatieautomaat (boven) aan de rechterkant van de fasedraad of op positie nul. 
  • Nu moet de groen/gele aardedraad aangesloten worden op de twee aardingsrails. Controleer of alle draden goed zijn vastgezet. 
  • De betreffende groep waarop de verdeler is aangesloten, kan in de groepenkast weer op spanning gezet worden. Controleer vervolgens op de installatieautomaten ingeschakeld blijven staan. 


Afmonteren PV-verdeler

  • Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en controles hebt uitgevoerd, kan de frontplaat op de PV-verdeelkast gezet worden. Haal voor de veiligheid daarvoor eerst de spanning van de groep. 
  • Check of de uitsparing voor de wartels uit de frontplaat verwijderd zijn en zet vervolgens de voorkant vast met de bijbehorende schroeven.
  • Eventuele lege ruimtes kunnen opgevulde worden met de tussenstukjes.
  • Nu kan de spanning er weer op en is de installatie klaar voor gebruik.


PV verdeler kopen

Heb je een PV-verdeelkast nodig en kom je er niet helemaal uit welke geschikt is of wat er kan in jouw situatie? Onze deskundige helpdesk is graag bereid om je te adviseren. Bovendien kun je bij ons ook terecht voor draad en kabel, groepenkastenomvormers, zonnepanelen of draagconstructie voor zonnepanelen. Profiteer van onze kwalitatief hoogwaardige producten, aantrekkelijke prijzen en service.  

Een PV verdeler kopen? Vind hier onze PV verdelers

Ook interessant

Zo sluit je een 3 standen schakelaar aan

Een schakelaar met drie standen wordt vaak een ventilatieschakelaar of ventilatorschakelaar genoemd, en dit is niet zonder reden. Deze gangbare schakelaar heeft namelijk drie...
Lees meer

Schakelmateriaal voor buiten: waar let je op?

Bij het installeren van schakelmateriaal in vochtige ruimtes zoals badkamers, tuinen of garages, is het cruciaal om te kiezen voor waterdichte oplossingen. Water en elektricit...
Lees meer

Groepen 1 fase of 3 fasen

Bij installatiekasten wordt er onderscheid gemaakt tussen 1 fase installatiekasten of 3 fasen installatiekasten.Meestal beschikken woningen over een 1 fase groepenkast. Gebrui...
Lees meer

Sensortechnieken - Zes technieken in sensoren toegelicht

In de sensortechniek zijn er 6 verschillende varianten te onderscheiden. Van deze 6 sensortechnieken zijn er 3 ontwikkeld door Steinel, voorloper en ontwikkelaar in sensoren....
Lees meer

Een stopcontact van randaarde voorzien

Geaarde stopcontacten zijn belangrijk voor de veiligheid in de woning. Indien er bijvoorbeeld slijtage aan de bedrading van een apparaat met een metalen behuizing (bijvoorbeel...
Lees meer

Stopcontacten, de verschillende soorten

Je vindt bij ons diverse soorten wandcontactdozen in het assortiment. Over het algemeen wordt een WCD in de volksmond een stopcontact of contactdoos genoemd. Een stopcontact i...
Lees meer

Perilex aansluiting voor inductiekookplaat

De meeste apparaten kunnen prima functioneren met een normale stekker en een normaal stopcontact. Dit is niet het geval bij hoog vermogen apparaten zoals inductiekookplaten, p...
Lees meer

Hoe zit het met btw op zonnepanelen?

Met ingang van 1 januari 2023 kunnen particulieren zonnepanelen vrij van btw aanschaffen. Het btw tarief is namelijk aangepast van 21 naar 0 procent. Dit nieuwe btw tarief...
Lees meer

Coax kabel aansluiten in 5 stappen

Een coax kabel heeft standaard een beschermende mantel, waardoor deze goed afgeschermd is. Het is echter wel belangrijk om de coax kabel op de juiste manier aan te sluiten om...
Lees meer

Kleur schakelmateriaal kiezen

Schakelmateriaal is verkrijgbaar in een diversiteit van merken, designs en kleuren en daarmee echt een item in je interieur. Populair en het meest toegepast zijn zwart en wit...
Lees meer

Welke schakeling gebruik ik waarvoor?

Een basiselement is eigenlijk ‘de kern, de basis’ van het schakelmateriaal. Een basiselement schakelmateriaal plaats je in of op de muur en zorgt ervoor dat je de elektrische...
Lees meer
Ga naar alle kennisbank pagina's Laad meer kennisbank pagina's