Check hier de informatie over bereikbaarheid en levertijden rondom de feestdagen. Fijne feestdagen!

Schakelmateriaal

Een stopcontact van randaarde voorzien

Geaarde stopcontacten zijn belangrijk voor de veiligheid in de woning. Indien er bijvoorbeeld slijtage aan de bedrading van een apparaat met een metalen behuizing (bijvoorbeeld een koelkast) ontstaat, kan het apparaat onder spanning komen te staan en loop je gevaar bij aanraking van het apparaat.

Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie.
Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Ook moet de groepenverdeler / groepenkast voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Deze aardlekschakelaar vergelijkt de inkomende en uitgaande stroom in de woning en onderbreekt direct de stroomtoevoer bij een afwijking, zoals bijvoorbeeld een probleem met de aarding.

Een geaard stopcontact kun je herkennen aan de metalen clipjes aan de boven en de onderkant en de inkepingen aan de zijkant. Naast aansluiting op de bruine draad (fase draad, aanvoer van stroom) en blauwe draad (nul draad, afvoer van stroom) dient een geaard stopcontact te worden aangesloten op een geel groene draad (aarde draad, ontladen en afvoeren van spanning). Bij een geaarde wandcontactdoos is het van belang dat de stekker van het apparaat die u erop aansluit ook geaard is.

jung met randaarde2

Maar wat als je woning gebouwd is voor 1996 en niet voorzien is van wandcontactdozen met randaarde? En je wilt graag de stopcontacten aarden voor je persoonlijke veiligheid?

Klik hier voor benodigdheden

Stappenplan waarbij de centraaldoos over een aardedraad beschikt



Als je geluk hebt, vind je in de centraaldozen (die zich in het plafond bevinden en vaak dienen als lichtpunt) een aardedraad. Dit is normaliter een geel/groene draad. Mocht dit zo zijn, dan kun je vanuit de centraaldoos naar de wandcontactdoos een extra draad (geel/groen) trekken. De wandcontactdozen zonder aarde kun je dan vervangen door een exemplaar met aarde. De nieuw getrokken aardedraden verbindt je dan door met de bestaande aardedraad in de centraaldoos. Dit doe je met behulp van lasklemmen.

Stap 1 Schakel de spanning af. Dit kan door de groep waaraan je werkt uit te schakelen. De veiligste optie is om de hoofdschakelaar en daarmee de installatie in zijn geheel uit te schakelen.

hoofdschakelaar-uitschakelen

Stap 2 Open de centraaldoos en haal de aanwezige installatiedraden met lasklemmen uit de doos.

Stap 3 Verwijder de ongeaarde wandcontactdoos en laat de aanwezige installatiedraden nog even zitten.

Stap 4 Strip (ongeveer 10 cm) een bruine, blauwe en geel/groene installatiedraad en bundel deze zodat ze gezamenlijk door de leiding getrokken kunnen worden.

Stap 5 Strip 1 van de in de leiding aanwezige draden, maak hieraan een lusje en knoop de nieuwe gebundelde draden hieraan vast.

Stap 6 Trek zachtjes aan de bestaande draden zodat in de centraaldoos zichtbaar wordt welke draden van de lasklemmen losgetrokken kunnen worden. Trek via de losgetrokken draden de nieuwe gebundelde draden door de leiding. In plaats van de bestaande draden te gebruiken om de nieuwe draad door de leiding te trekken, kun je ook van een trekveer gebruik maken die de afstand tot de centraaldoos kan overbruggen. In een buis waarin meerdere installatiedraden voorkomen kan dit lastiger gaan.

Stap 7 Knip de nieuwe draden bij de centraaldoos en de inbouwdoos ruim af en strip ze (ongeveer 1 cm).

Stap 8 Sluit de nieuwe draden aan in de centraaldoos door ze in de lasklem te drukken van de corresponderende kleur draad en druk alle draden met lasklemmen terug in de centraaldoos. Sluit deze vervolgens met het deksel.

Stap 9 Sluit de draden aan op het nieuwe geaarde stopcontact en monteer deze in de inbouwdoos.

Stap 10 Schakel de spanning weer aan in de groepenkast en controleer het stopcontact met de spanningszoeker.

Geen aardedraad in de centraaldoos aanwezig



Ook kan het voorkomen dat er geen aardedraad aanwezig is in de centraaldoos. In dit geval zal er een aardedraad naar de groepenverdeler/ groepenkast gebracht moeten worden. Per groep dient er een aardedraad naar de dichtstbijzijnde centraaldoos van die groep te worden gebracht. Vanuit deze centraaldoos kunnen de volgende centraaldozen op dezelfde groepen worden bedraad.

Stap 1 Om veilig te kunnen werken moet de installatie spanningsloos gemaakt worden. Dit doe je door de hoofdschakelaar in de groepenkast uit te schakelen.

Stap 2 Selecteer de centraal doos van de groep die de kortste afstand overbrugt naar de groepenkast. (Vanuit dit punt kunnen de volgende centraaldozen binnen de groep worden bedraad) Verwijder het deksel van de centraaldoos en trek de aanwezige installatiedraden voorzichtig uit de doos.

Stap 3 Strip een geel/groene installatiedraad (ongeveer 10 cm) en bevestig deze aan een trekveer die de afstand tot de meterkast kan overbruggen en trek de nieuwe draad met behulp van de trekveer naar de meterkast. Is er te weinig ruimte voor de trekveer in de installatiebuis? Je kunt er dan voor kiezen een bestaande installatiedraad naar de meterkast te vervangen door een nieuwe installatiedraad. Dit doe je door aan de bestaande draad een vervangende en geel groene draad vast te knopen en de bestaande draad er rustig uit te trekken.

Stap 4 Kijk in de groepenkast of er een aardrail aanwezig is.
aardrail

Deze vind je meestal aan de bovenkant van de kast en ziet eruit als een massief stukje metaal met gaatjes. Is er een aardrail aanwezig? Strip dan de geel groene draad ongeveer 1 cm en steek dit uiteinde in een montagegat van de aardrail en zet het vast. Er zijn twee mogelijkheden, een steekklem waardoor de draad zichzelf vastklemt of een schroefklem die je nog even vast moet draaien.

(Is er geen aardrail aanwezig aan de bovenzijde van de groepenkast? Kijk dan waar de hoofaardrail (HAR) zit. Deze vind je meestal nabij de aardpen / aardelektrode.)

Stap 5 Controleer of de aardrail in de groepenkast verbonden is met de aardpen/ aardelektrode.

Heeft u vragen over het aanleggen van een geaard stopcontact of andere soorten stopcontacten? Neem dan contact op met onze helpdesk. Op zoek naar de materialen voor uw klus? De onderstaande producten komen goed van pas!

Benodigdheden voor het aanleggen van een geaard stopcontact


  • Een wandcontactdoos met randaarde


  • Een spanningszoeker


  • Een schroevendraaier


  • Een knip en striptang


  • Installatiedraad bruin, blauw en geel/groen


[product error="Onjuiste SKU(s)"]

  • Trekveer


Stopcontacten met randaarde Geaarde stopcontacten

Ook interessant

Zo sluit je een 3 standen schakelaar aan

Een schakelaar met drie standen wordt vaak een ventilatieschakelaar of ventilatorschakelaar genoemd, en dit is niet zonder reden. Deze gangbare schakelaar heeft namelijk drie...
Lees meer

Schakelmateriaal voor buiten: waar let je op?

Bij het installeren van schakelmateriaal in vochtige ruimtes zoals badkamers, tuinen of garages, is het cruciaal om te kiezen voor waterdichte oplossingen. Water en elektricit...
Lees meer

Groepen 1 fase of 3 fasen

Bij installatiekasten wordt er onderscheid gemaakt tussen 1 fase installatiekasten of 3 fasen installatiekasten.Meestal beschikken woningen over een 1 fase groepenkast. Gebrui...
Lees meer

Sensortechnieken - Zes technieken in sensoren toegelicht

In de sensortechniek zijn er 6 verschillende varianten te onderscheiden. Van deze 6 sensortechnieken zijn er 3 ontwikkeld door Steinel, voorloper en ontwikkelaar in sensoren....
Lees meer

Stopcontacten, de verschillende soorten

Je vindt bij ons diverse soorten wandcontactdozen in het assortiment. Over het algemeen wordt een WCD in de volksmond een stopcontact of contactdoos genoemd. Een stopcontact i...
Lees meer

Perilex aansluiting voor inductiekookplaat

De meeste apparaten kunnen prima functioneren met een normale stekker en een normaal stopcontact. Dit is niet het geval bij hoog vermogen apparaten zoals inductiekookplaten, p...
Lees meer

Hoe zit het met btw op zonnepanelen?

Met ingang van 1 januari 2023 kunnen particulieren zonnepanelen vrij van btw aanschaffen. Het btw tarief is namelijk aangepast van 21 naar 0 procent. Dit nieuwe btw tarief...
Lees meer

Coax kabel aansluiten in 5 stappen

Een coax kabel heeft standaard een beschermende mantel, waardoor deze goed afgeschermd is. Het is echter wel belangrijk om de coax kabel op de juiste manier aan te sluiten om...
Lees meer

Kleur schakelmateriaal kiezen

Schakelmateriaal is verkrijgbaar in een diversiteit van merken, designs en kleuren en daarmee echt een item in je interieur. Populair en het meest toegepast zijn zwart en wit...
Lees meer

Welke schakeling gebruik ik waarvoor?

Een basiselement is eigenlijk ‘de kern, de basis’ van het schakelmateriaal. Een basiselement schakelmateriaal plaats je in of op de muur en zorgt ervoor dat je de elektrische...
Lees meer
Ga naar alle kennisbank pagina's Laad meer kennisbank pagina's