Schakelmateriaal is verkrijgbaar in een diversiteit van merken, designs en kleuren en daarmee echt een item in je interieur. Populair en het meest toegepast zijn zwart en wit schakelmateriaal. Het samenstellen van een mooie set schakelmateriaal in de juiste kleur lijkt relatief eenvoudig en is ook goed te doen als je weet waar je op moet letten. Daarover leggen we hier graag een aantal dingen uit, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Ral-kleur schakelmateriaal

Bij het samenstellen van een set schakelmateriaal, is het belangrijk dat de items van dezelfde kleurschakering zwart, wit of misschien wel brons zijn. Dit zorgt voor een rustig en stijlvol geheel. Het kiezen van kleur via een afbeelding is niet per se representatief omdat afhankelijk van de kwaliteit van het beeldscherm en de foto een kleurtint anders overkomt.

Om het selecteren van de juiste kleurschakering te vereenvoudigen is in de specificaties van het schakelmateriaal een RAL kleurnummer aangegeven.

Wat is RAL?

RAL is een Europees ‘kleur matching systeem’, welke kleuren definieert voor verf, coatings en plastics. Het systeem wordt onderhouden door een Duitse non-profit organisatie. De meest gebruikte RAL-kleuren zijn de RAL Classic kleuren, die standaard gebruikt worden voor het definiëren van verfkleuren. 

De gehele lijst van RAL Classic kleuren bestaat uit 213 verschillende kleuren. Het RAL nummer 9010 is bijvoorbeeld een bekende witte kleur die ook wordt gebruikt voor de Nederlandse vlag. 



Het RAL nummer is opgebouwd uit een combinatie van 4 cijfers. Het eerste cijfer is een codenummer om aan te geven in welke kleurenrange de RAL kleur zich bevindt. Zo weet je bijvoorbeeld dat RAL-kleur 9010 zich in de zwart-wit range bevindt:

1: geel
2: oranje
3: rood
4: violet
5: blauw
6: groen
7: grijs
8: bruin 
9: wit en zwart tinten

De RAL kleuren worden nog steeds uitgebreid, in 2020 zijn de RAL kleuren 2017 Oranje en 9012 Clean Room Wit nog toegevoegd. In de eerste serie waren alleen mat tinten toegevoegd, in de jaren tachtig kwamen daar nog 193 glanzende varianten bij. 

Wit schakelmateriaal

Wit schakelmateriaal komt voor in veel verschillende tinten en wordt bij verschillende merken anders omschreven. We laten daarom in dit blog graag de verschillen en overeenkomsten in benaming van wit en wittinten zien. Het kiezen van kleur via een afbeelding is niet per se representatief omdat afhankelijk van de kwaliteit van het beeldscherm en de foto een wit-tint anders overkomt.



Bij Elektrobode vind je wit schakelmateriaal van de beste merken in een rijke variëteit van designs, zodat er zeker een mooie set wit schakelmateriaal te vinden is, passend bij het interieur. Waar je op moet letten is, dat de verschillende merken schakelmateriaal een kleurtint ‘Wit’, anders kunnen omschrijven. RAL 9010 wordt bijvoorbeeld gewoon ‘Wit’ genoemd en ook ‘Helder wit’, ‘Polarwit’ of ‘Levend wit’. Een constante factor is dan het RAL kleurnummer in de specificaties. 

  • TIP 1:Verschillende merken schakelmateriaal kun je niet ‘mixen’. Een set stel je samen uit een basiselement en afdekking (bedieningselement plus afdekraam) uit een design naar keuze van hetzelfde merk schakelmateriaal.
  • TIP 2:Wit schakelmateriaal is verkrijgbaar in zowel matte als glanzende varianten. In onze categorieën hebben wij ook op glanzend en mat gegroepeerd. Voor extra controle staat mat of glanzend ook in de specificaties.
  • TIP 3:Wanneer je een witte tegel wilt combineren met wit schakelmateriaal, kies je het beste voor de kleur RAL 9016. RAL 9010 is in dit geval meestal te geel.

Zwart schakelmateriaal

Tegenwoordig zie je vaak zwart accenten in het interieur en ons zwarte schakelmateriaal sluit daar mooi op aan. Zwart schakelmateriaal geeft een stoere, robuuste en luxe touch aan de omgeving.

Het zwarte schakelmateriaal is te herkennen aan het RAL kleurnummer 9005. Zwart 9005 schakelmateriaal is bij Elektrobode o.a. verkrijgbaar van de merken Jung, Gira, Busch Jaeger, Hager en Schneider Electric.
Binnen het assortiment zwart schakelmateriaal kan er nog onderscheid worden gemaakt in zwart-mat schakelmateriaal, zwart hoogglans schakelmateriaal of zwart zijdeglans schakelmateriaal.


Schakelmateriaal in specifieke kleuren

Naast de standaard kleuren schakelmateriaal, is er een diversiteit aan kleuren en materialen verkrijgbaar voor een echt statement in het interieur. Schakelmateriaal is namelijk naast functioneel tegenwoordig ook een echte aanvulling op het interieur qua look-and-feel. 

Afhankelijk van de ruimte waar je het schakelmateriaal wilt toepassen, kun je gaan voor uitgesproken of subtiele kleuren en hiermee een luxe uitstraling creëren. Zo leent de badkamer zich vaak goed voor de kleuren antraciet, helder wit, aluminium of hout. 

De keuken is vaak ook een plek waar je gaat voor een uitgesproken kleur schakelmateriaal, zoals bijvoorbeeld aluminium, zwart, brons of lichtgrijs schakelmateriaal. 

Wil je echt uitpakken? De Jung LS990 serie is zelfs verkrijgbaar in wel 63 kleuren. Deze LS 990 in Les Couleurs Le Corbusier kleurvarianten worden met de hand geschilderd in een speciaal proces om een mat oppervlak te krijgen. Ideaal voor een creatieve en/of bedrijfsomgeving.


Gekleurd schakelmateriaal kopen

Bij Elektrobode kun je terecht voor een enorme variëteit aan kleuren en designs schakelmateriaal, geschikt voor iedere omgeving. Kom je er niet helemaal uit met het selecteren van de juiste set? Onze deskundige helpdesk staat paraat voor het geven van advies en ondersteuning

Check ons zeer uitgebreide assortiment schakelmateriaal en profiteer van onze expertise, aantrekkelijke prijsstelling en uitstekende service. 




Op zoek naar schakelmateriaal? Bekijk hier het mooiste schakelmateriaal

Ook interessant

Schakelmateriaal voor buiten: waar let je op?

Bij het installeren van schakelmateriaal in vochtige ruimtes zoals badkamers, tuinen of garages, is het cruciaal om te kiezen voor waterdichte oplossingen. Water en elektricit...
Lees meer

Groepen 1 fase of 3 fasen

Bij installatiekasten wordt er onderscheid gemaakt tussen 1 fase installatiekasten of 3 fasen installatiekasten.Meestal beschikken woningen over een 1 fase groepenkast. Gebrui...
Lees meer

Sensortechnieken - Zes technieken in sensoren toegelicht

In de sensortechniek zijn er 6 verschillende varianten te onderscheiden. Van deze 6 sensortechnieken zijn er 3 ontwikkeld door Steinel, voorloper en ontwikkelaar in sensoren....
Lees meer

Een stopcontact van randaarde voorzien

Geaarde stopcontacten zijn belangrijk voor de veiligheid in de woning. Indien er bijvoorbeeld slijtage aan de bedrading van een apparaat met een metalen behuizing (bijvoorbeel...
Lees meer

Stopcontacten, de verschillende soorten

Je vindt bij ons diverse soorten wandcontactdozen in het assortiment. Over het algemeen wordt een WCD in de volksmond een stopcontact of contactdoos genoemd. Een stopcontact i...
Lees meer

Perilex aansluiting voor inductiekookplaat

De meeste apparaten kunnen prima functioneren met een normale stekker en een normaal stopcontact. Dit is niet het geval bij hoog vermogen apparaten zoals inductiekookplaten, p...
Lees meer

Hoe zit het met btw op zonnepanelen?

Met ingang van 1 januari 2023 kunnen particulieren zonnepanelen vrij van btw aanschaffen. Het btw tarief is namelijk aangepast van 21 naar 0 procent. Dit nieuwe btw tarief...
Lees meer

Coax kabel aansluiten in 5 stappen

Een coax kabel heeft standaard een beschermende mantel, waardoor deze goed afgeschermd is. Het is echter wel belangrijk om de coax kabel op de juiste manier aan te sluiten om...
Lees meer

Welke schakeling gebruik ik waarvoor?

Een basiselement is eigenlijk ‘de kern, de basis’ van het schakelmateriaal. Een basiselement schakelmateriaal plaats je in of op de muur en zorgt ervoor dat je de elektrische...
Lees meer

Dim to Warm SG Lighting

Dim to warm is een vrij nieuwe dim techniek bij ledverlichting. Aanvankelijk bleef bij het dimmen van Led lampen de lichtkleur hetzelfde en werd de ruimte er niet perse sfeerv...
Lees meer
Ga naar alle kennisbank pagina's Laad meer kennisbank pagina's